SNELLER INSLAPEN MET BLAUW LICHT FILTER BRIL...

Als je ’s avonds te veel kunstlicht ziet, duurt het langer om in slaap te vallen en slaap je minder diep. Met een blauw licht filter bril kun je dit tegengaan.

BLAUW LICHT ONTREGELT WAAK- EN SLAAPRITME

Dat mobieltjes blauw licht uitstralen weet iedereen onderhand wel. Maar niet alleen je beeldschermen en andere elektronica bevatten blauw licht. Ook de lampen in je omgeving geven blauw licht af. Je biologische klok is daar gevoelig voor. Blauw licht doet je hersenen namelijk geloven dat het nog dag is. Als je nou jezelf 's avonds blootstelt aan dit blauw licht door op je smartphone te zitten in het uur voor het slapen gaan - maar dus ook tijdens het lezen van een boek of zelfs terwijl jij je tanden poetst - dan ontregel je jouw slaap- en waakritme. Het verstoort de aanmaak van het 'nachthormoon' melatonine.

ZELFS GEDIMD LICHT VERMINDERT DE AANMAAK VAN MELATONINE

Gemiddeld gezien is blootstelling aan gedimd licht van 30 lux voldoende om de natuurlijke aanmaak van melatonine met wel 50% te reduceren. Als je je bedenkt dat de intensiteit van het licht van de gemiddelde woonkamer of badkamer hoger is, dan snap je welke impact de lampen in je huis of het licht van je mobieltje kunnen hebben op de aanmaak van melatonine! Ook houdt blauw licht je brein iets te lang actief en alert. Het verschuift je circadiane ritme (24-uurs-nacht/dagritme) naar een later tijdstip, waardoor je later in slaap valt. Omdat het bovendien de hoeveelheid diepe slaap in je eerste slaapcyclus vermindert, voel je je daardoor ook  minder uitgerust bij het wakker worden.

BLAUW LICHT FILTEREN MET SPECIALE BRIL

Wil je weer makkelijker de slaap vatten en fris en fruitig opstaan? Gelukkig kan een blauw licht filterende bril jou - zonder pillen - dan helpen. Door de bril ongeveer een uur voor je naar bed gaat te dragen, wordt de natuurlijke aanmaak van melatonine gestimuleerd. Onderzoek laat ook zien dat het je helpt om sneller in een diepe slaap te vallen. Waardoor je beter uitgerust en fitter wakker wordt!
Maar als je wilt weten welke blauw licht blocker je nodig hebt voor een goede nachtrust, moet je eerst iets meer weten over blauw licht. Want er zijn namelijk ook blauw licht blokkerende brillen die je kunt gebruiken bij (intensief) computergebruik zodat je minder last hebt van vermoeide ogen. Die zijn alleen niet geschikt wanneer je het blauw licht wilt blokkeren dat je slaapritme verstoort.

WAT IS SLAAPVERSTOREND BLAUW LICHT

Licht is niets anders dan elektromagnetische straling. Elektrische en magnetische trillingen of ook wel golven die zich voortplanten door de ruimte. De frequenties van lichtgolven vormen een deel van het totale spectrum van elektromagnetsiche straling. Het wordt gemeten in nanometers (nm).
Het voor ons zichtbare licht is maar een klein gebied en heeft een golflengte tussen 380 nm en 780 nm. Het zijn de kleuren die we zien in een regenboog. De verschillende golflengtes worden door het oog gezien als verschillende kleuren: rood voor de langste golflengte (tussen 650 nm en 780 nm) en violet voor de kortste (tussen 380 nm en 420 nm). Bij golflengtes boven de 780 nm spreken we van het voor het oog schadelijke infrarood, dat voor ons niet zichtbaar is. Zoals wij ook ultraviolet niet kunnen waarnemen met zijn golflengtes onder de 380 nm. Maar bij de kortere golflengtes is ook alles onder de 455 nm schadelijk voor onze ogen, waarbij het blauw violet licht met een golflengte van 415-455 nm het meest schadelijk is gebleken voor de retinale cellen.

Licht spectrum

Onderzoek heeft aangetoond dat voornamelijk blauw-turquoise licht dat ligt in het gebied tussen 446 en 477 nm invloed heeft op ons bioritme. Wil je er dus voor zorgen dat blauw licht je nachtrust niet verstoort, dan moet je blauw licht filterende bril minimaal dit gebied blokkeren. Let daar dus goed op! Bovendien moet de bril goed aansluiten aan het gezicht, zodat er geen blauw licht achter de bril toch op je netvlies kan vallen.

blauw licht filter

Redenen om een blauw licht filter bril te gebruiken:
  • Als je maar moeilijk in slaap komt
  • Wanneer je maar moeilijk wakker wordt in de ochtend
  • Als je niet uitgerust wakker wordt
  • Wanneer je slaapritme verlaat is
  • Als je 's nachts werkt
  • Omdat onderzoek positief effect op inslaaptijd aantoont

HOE DE BLAUW LICHT FILTER BRIL GEBRUIKEN

Wat we natuurlijk willen bereiken is dat we het dag- en nachtritme van onze omgeving zoveel mogelijk trouw blijven. De komst van licht heeft deze natuurlijke licht- en donker cyclus verstoord. Je zou dus eigenlijk al bij het ondergaan van de zon een blauw licht filter bril kunnen opzetten als je deze cyclus wilt herstellen. Maar gebruik in ieder geval uiterlijk één uur voor het slapengaan een blauw licht blocker als je de invloed van licht op jouw slaap wilt minimaliseren.
Om je slaap- en waakritme nog meer te versterken kun je ervoor kiezen daarnaast in de ochtend direct na het ontwaken lichttherapie toe te passen. Met lichttherapie maak je dan juist gebruik van het blauw licht om in de ochtend een signaal af te geven aan de biologische klok dat de waakzame periode weer is begonnen.

OOK ZEER GESCHIKT NA EEN NACHTDIENST

Wanneer je in nachtdiensten werkt is de zon vaak al op als je dienst is afgelopen. Je biologische klok krijgt zo logischerwijs het signaal dat de waakzame periode is aangebroken. Toch wil jij eenmaal thuis zoveel mogelijk kwalitatieve dagslaap genieten. Om de invloed van natuurlijk daglicht en kunstlicht op je slaap zoveel mogelijk te beperken kun je op weg naar huis een blauw lichter filter bril dragen. Of als de werkzaamheden het toelaten al aan het eind van je nachtdienst. Zo boots je een zonsondergang na en laat je je hersenen geloven dat de avond begonnen is. Dit bevordert de aanmaak van het nachthormoon melatonine waardoor je makkelijker de slaap vat. Gebruik een blauw licht blocker alleen nooit als je een actieve deelnemer bent aan het verkeer, als je bijvoorbeeld een auto bestuurt of op de fiets zit! De oranje glazen veranderen namelijk de signaalkleuren die gebruikt worden in het verkeer. En het zou je reactievermogen kunnen verminderen. Zet in dat geval beter een zonnebril op en gebruik de blauw licht filter bril pas bij thuiskomst.

Om het werken op een moment dat niet aansluit bij de biologische klok beter te laten verlopen, kan niet alleen een blauw licht blocker maar ook lichttherapie helpen. Door het toepassen van lichttherapie word je alerter en neemt de kans op het maken van fouten tijdens de nachtdienst af. Lichttherapie wordt doorgaans een kwartier tot een halfuur lang toegepast aan het begin van een nachtdienst en eventueel herhaald in het begin van de dienst. Door het draaien van nachtdiensten ontstaat er bovendien – zeker tijdens de donkere winterperiode – een kans dat je te weinig in aanraking komt met daglicht. Terwijl het een eerste levensbehoefte is. Zoek daarom tijdens nachtdiensten dan ook bewust zoveel als mogelijk de buitenlucht en het daglicht op wanneer je overdag wakker bent. Uiteraard niet in het uur voor je gaat slapen, maar vooral nadat je wakker bent geworden. Je krijgt er energie van en het houdt een (winter)depressies buiten de deur. Lukt het onvoldoende om overdag een lichtdouche te pakken, kan ook in dit geval lichttherapie een uitkomst bieden.

WELKE BRILLEN ZIJN GESCHIKT

Om het wat gemakkelijker voor je te maken hebben wij alvast wat voorwerk gedaan. De onderstaande merken 3M en Somnoblue zijn door ons persoonlijk getest. Klik verder voor meer informatie én als je wilt weten waar je ze voor een aantrekkelijke prijs bestellen kunt.
3M™ BLAUW LICHT BLOCKER

geschikt voor niet-brildragers

SOMNOBLUE

diverse modellen

OERJONGENS OVERZETBRIL

verkrijgbaar bij bol.com

 

Foto header: Freepik • katemangostar

 

ONZE PARTNERS...