Eerste hulp bij plaknachten

Lange dagen, zon op je bol en het buitenleven, héérlijk is de zomer! Maar de hitte kan met zijn plaknachten je slaap behoorlijk parten spelen. Of het vroege ochtendgloren. Herken je dat? Dan moet je echt even verder lezen.

LANGE ZOMERAVONDEN

Het is in de zomer wel heel aantrekkelijk om de avonden gezellig te rekken en het tijdstip van naar bed gaan nog even uit te stellen. Maar een slaaptekort is dan al zo gescoord. Want je wekker gaat waarschijnlijk in de ochtend toch weer gewoon op het vaste tijdstip af en houdt er geen rekening mee dat je later je bed in bent gekropen. Dus hoe verleidelijk ook, zorg er zelfs op die heerlijk zwoele zomeravonden voor dat je hoofd bijtijds het kussen raakt.

MIJD LICHT IN DE AVOND

Zoek in de zomer een uur voor je naar bed gaat de schemer op. Zodra het donker wordt gaat namelijk de aanmaak van melatonine omhoog, een hormoon dat zorgt voor een goede en regelmatige slaap. Dat betekent dan eveneens dat je minimaal een uur voor bedtijd alle beeldschermen uitdoet. Omdat het licht dat bijvoorbeeld je smartphone en tablet uitstralen net zo goed de aanmaak van melatonine belemmert. Licht in de avond doet onze hersenen geloven dat het nog dag is en het zodoende geen tijd is om te gaan slapen. Je snapt het al, problemen met slapen liggen daarmee op de loer.

"MET DIE HEERLIJK LANGE ZOMERAVONDEN IS EEN SLAAPTEKORT AL ZO GESCOORD..."

ROMANTISCH KAARSLICHT

Als het buiten al donker (aan het worden) is in het uur voor je naar bed gaat, dan kun je uiteraard prima buiten blijven zitten. Anders is het toch beter om naar binnen te gaan en de gordijnen te sluiten. Je zorgt er vervolgens voor dat de verlichting om je heen, of je nou binnen bent of buiten, minimaal is en gedimd. Kaarslicht is dan niet alleen romantisch, maar meer nog perfect omdat het weinig slaapverstorend is. Een kampvuurtje past er ook volledig bij. Deze lichtelementen gaan met hun roodtinten helemaal mee in het natuurlijke proces van dag naar nacht. Dit in tegenstelling tot kunstmatige verlichting die volop dagtinten bevat. Om te voorkomen dat licht jouw goede nachtrust belemmert, kan een blauw licht filter bril ook uitkomst bieden.

MAAK HET DONKER IN DE SLAAPKAMER

Natuurlijk zorg je er ook voor dat je slaapkamer donker is, bijvoorbeeld met verduisterende gordijnen. Daarnaast kan een slaapmasker heel effectief zijn. Duisternis is een van de factoren die ervoor zorgt dat je goed in (diepe) slaap kunt komen en er een herstellende werking uit kan gaan van je nachtrust. En ’s ochtends fit en uitgerust opstaan, dat willen we uiteindelijk allemaal. Het slaapmasker helpt je bovendien om toch door te kunnen slapen ook al is het vroeg licht in de ochtend. Oordopjes kunnen ervoor zorgen dat het vroege kwetteren van de vogels niet als een wekker op je werken. Is het tijd om uit je bed te komen, doe dan vervolgens direct na het opstaan de gordijnen weer open zodat het daglicht je alert kan maken. Het licht stopt de melatonine-aanmaak en cortisol kan vervolgens zijn oppeppende werking hebben.

EEN TROPISCH SLAAPKAMERKLIMAAT

Nu we bij de slaapkamer zijn aanbeland is het goed nog een ander thema te behandelen. De slaapkamertemperatuur. Die is op menig zomerdag niet zo verfrissend als je wellicht zou wensen. Je lichaam heeft daarentegen juist afkoeling nodig om de slaap te kunnen vatten. Om nu te voorkomen dat je de hele nacht ligt te draaien en te woelen vanwege het tropische slaapkamerklimaat, zorg je er allereerst voor dat je de slaapkamer overdag zo koel mogelijk houdt door ramen en gordijnen gesloten te houden. Doe de vensters pas in de avond weer open om de kamer even lekker te laten ventileren, als de buitentemperatuur gezakt is.

SLAAP UIT JE VRIESVAK

Helaas pas je zelf niet in de vriezer, ook al ken je op warme dagen soms de behoefte om erin te kruipen. Maar je dekens misschien wel! Wanneer je ’s nachts de slaap niet kunt vatten omdat je het te warm hebt, leg dan overdag je kussens en lakens in de vriezer. Zorg er dan wel voor dat je beddengoed wel koud, maar niet vochtig is. Doe alles in een droge, gesloten plastic zak. Krijg je je beddengoed never-nooit-niet in de diepvries, grote flessen met water gaan er vast wel in. Heb je geen airco, zet deze ijsflessen dan ’s avonds voor een ventilator en de koele lucht is daar.

"HET HEEFT GEEN ZIN OM ONDER EEN KOUDE DOUCHE TE GAAN STAAN..."

NAAKT SLAPEN

De meeste mensen voelen zich er prettig bij als ze onder een laken kunnen kruipen, al is het warm in de nacht. Hoe dan ook zorg je er beter voor dat je huid bedekt is, bij voorkeur door een katoenen pyjama. Je bent misschien geneigd naakt in bed te stappen, toch trek je liever iets aan. Een briesje over je blote huid kan je rillingen bezorgen waar je wakker van kunt worden. Voordeel is daarnaast dat het vocht erdoor opgenomen kan worden mocht je zweten in de nacht.

KOUDE DOUCHE

Sporten in de avond is niet aan te raden omdat het je lichaam alleen maar meer opwarmt. De vraag is of je die warmte nog wel op tijd kwijtraakt voor het slapengaan. Om je lichaam af te koelen heeft het überhaupt geen zin om onder een koude douche te gaan staan, hoe graag je ook zou willen. Het klinkt tegenstrijdig, toch kan juist met een warme douche de warmte je lichaam uit door de bloedvaten die er door open gaan staan. Bij een koude douche slaan de bloedvaten alleen maar dicht.

HOUD JE HOOFD KOEL

En wat misschien nog wel het belangrijkste is…houd je hoofd koel, letterlijk en figuurlijk! Leg bij je lakens en flessen eventueel ook een kruik of een ice pack in de vriezer. Het verkoelen van je hoofd blijkt ook erg goed te werken. Verder moet je je vooral realiseren dat jij écht niet de enige bent die last heeft van die hitte in de slaapkamer. Het helpt misschien te weten dat anderen met jou te kampen hebben met die plaknachten. Maak je daarom vooral niet te druk, als je er spanningen bij op gaat roepen werkt dat je nachtrust alleen nog maar meer tegen. Probeer het vooral te accepteren, concentreer je op een rustige buikademhaling, dan kan je het ontspannen laten gebeuren…