Blauw licht in de avond

Als je regelmatig ’s avonds nog achter je laptop werkt, kan het verstandig zijn een beeldschermfilter te gebruiken. Maar ook wanneer je in de avond achter je smartphone of tablet zit, is zo’n beeldschermfilter aan te raden. Trouwens...wees je bewust dat ook ander omgevingslicht blauw licht bevat. Je biologische klok is daar gevoelig voor waardoor het maar zo kan zijn dat je moeilijker in slaap valt. Wat nu?

PRODUCTIE MELATONINE WORDT ONDERDRUKT

De beeldschermen van al je elektronische apparaten maar ook de lampen in je kamer stralen een blauw licht uit, dat de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukt. Dit hormoon regelt je dag- en nachtritme. Dit blauwe licht laat je hersenen geloven dat het nog geen tijd is om te gaan slapen, dat het nog dag is. Problemen met slapen kunnen dan een gevolg zijn.

OPLOSSINGEN

Beeldschermfilters bieden een oplossing. Zij filteren het blauwe licht uit je scherm. In het begin is het misschien even wennen aan de zacht rode kleur over je scherm. De filters bieden je eventueel wel de mogelijkheid om persoonlijke voorkeuren in te stellen. Ook eens proberen? Download dan bijvoorbeeld f.lux of Twilight.

Omdat ook de verlichting in huis blauw licht bevat biedt een blauw licht filterende bril een meer complete oplossing. Het blockt effectief naast het licht van beeldschermen namelijk ook ander omgevingslicht.

"BLAUW LICHT LAAT JE HERSENEN GELOVEN
DAT HET NOG GEEN TIJD IS OM TE GAAN SLAPEN...

BETER GEEN BEELDSCHERMEN MEER LAATSTE UUR VOOR SLAPEN

Dat ’s avonds turen naar beeldschermen niet goed is vanwege het blauw licht, dat is nu duidelijk. Maar we vergeten daarbij één ding. Ook al heb je een blauwlichtfilter-app geïnstalleerd of gebruik je een bril die het blauw licht filtert, we activeren onze hersenen. Je denkt misschien dat in de avond nog even achter je smartphone zitten ontspannend werkt, maar het tegendeel is waar, het activeert je juist. En ook dat kan maken dat je slecht slaapt in de nacht. Stel je daarbij voor dat je kort voor je gaat slapen nog iets leest of ziet waar je je vreselijk over op kunt winden! Of wat je aan het denken zet, of sterker nog waardoor je je zorgen maakt. Misschien komt er een bericht voorbij waar je je zeer betrokken bij voelt… Reken maar dat je dat meeneemt naar bed waardoor je zeker onrustig slaapt!

"SMARTPHONES ACTIVEREN JE BREIN TEVEEL IN DE AVOND..."

Dus niet alleen vanwege het licht, maar ook vanwege de mentale rust, minimaal een uur, maar liever nog twee uur voor het slapen gaan, alle beeldschermen uit. En als je denkt dat het alleen de aanmaak van melatonine onderdrukt of je er te zeer door geactiveerd raakt waardoor het langer kan duren voordat je in slaap valt, dan heb je het mis. Voor je het weet gooi je daarbovenop je biologische klok in de war en creëer je een verlaat slaapritme. Bovendien neemt de hoeveelheid REM-slaap af. Op de koop toe word je ook nog eens vermoeid en suf wakker in de ochtend. Zet daarom vanaf nu minimaal een uur voor bedtijd een alarm om je eraan te herinneren alle beeldschermen uit te doen. Of beperk je schermtijd door middel van een app, die tegenwoordig vrijwel standaard in alle smartphones zijn ingesteld.

WAT DAN WEL?

Wij krijgen vaak de vraag, ja maar wat moet ik dan gaan doen in de avond? Wel…luister eens naar rustige muziek of doe een ontspanningsoefening. Lees een ontspannend boek, maak een heerlijke avondwandeling, brei een mooie trui, plan een romantische avond met je partner, maak er een beauty-avond van, spreek een massage af, neem een warm bad… Wat deed je allemaal voordat de smartphone in je leven kwam? Vraag ook eens rond wat anderen doen, je komt zo vast op meer leuke ideeën! En probeer het echt eens één weekje uit! Merk het verschil. Grote kans dat je daarna niet anders meer wilt!