Nieuwe gewoonte vraagt om goede nachtrust

Veel mensen bedenken rond de jaarwisseling goede voornemens voor het nieuwe jaar. Stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten, meer mindful leven… Maar is niet elke dag een nieuwe kans om met een schone lei te beginnen? Hoe dan ook, welke nieuwe gewoonte jij je ook eigen wilt maken, je hebt je slaap er hard bij nodig!

SLAAP ALS BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

Je wist waarschijnlijk al dat een goede nachtrust de basis is voor een vitaal leven. En gezond door het leven gaan en gezond ouder worden, dat willen we natuurlijk allemaal! Alleen daarom al is aandacht voor je slaap enorm belangrijk. Maar niet alleen voor je gezondheid is slaap een weldoener. Je functioneert ook beter, thuis en op het werk. Zolang je maar genoeg slaapuren maakt en je nachtrust van goede kwaliteit is. Want tijdens je slaap is er als het ware een schoonmaakploeg aan de slag in je brein!

JE BREIN IS ALS EEN COMPUTER DIE WORDT OPGESCHOOND

Allereerst worden hersenverbindingen oftewel synapsen van herinneringen die niet zo belangrijk voor ons zijn afgebroken. Belangrijke dingen worden opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Je kunt ons brein eigenlijk zien als een soort computer die opgeschoond wordt in de nacht. Daardoor ontstaat er geheugenruimte zodat we de volgende dag weer nieuwe dingen kunnen opnemen.

"HERINNERINGEN DIE NIET ZO BELANGRIJK
VOOR ONS ZIJN WORDEN AFGEBROKEN..."

JE HERSENEN WORDEN GEREINIGD

Maar daar blijft het niet bij. De hersenen worden ook gereinigd. Onze hersenencellen produceren namelijk afvalstoffen. Hersenvocht neemt deze afvalstoffen tijdens de slaap mee om het via kleine bloedvaatjes af te voeren uit de hersenen. Zo kunnen we ons na een goede nachtrust weer goed gemutst op onze taken concentreren.

JE MAAKT HET HUMAN GROWTH HORMONE (HGH) AAN

Daarnaast maken we tijdens de diepe slaap in de nacht het menselijk groeihormoon aan. Dit Human Growth Hormone (HGH) helpt bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels. Kort gezegd komt het er op neer dat het lichamelijk herstel en genezingsprocessen bevordert. Daarbovenop hebben we onze REM-slaap hard nodig voor het verwerken van onze mentale ervaringen.

"SLAAPTEKORT KAN DE WILSKRACHT FLINK DOEN VERMINDEREN..."

NEEM SLAAP DAN OOK SERIEUS ALS JE FIT WILT ZIJN

Daarom ben je dus na een slechte nacht slaperig en futloos, heb je moeite om dingen te onthouden, maak je fouten en lijkt het wel alsof je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Dat is wat je er heel direct van ervaart. Als je slechte nachten een chronisch probleem worden, loop je op de lange termijn zelfs diverse gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer, obesitas, burnout en depressies. Neem je slaap dan ook serieus als je fit wilt zijn, nu en later!

HET DOORBREKEN VAN OUDE PATRONEN KOST ENERGIE

Maar wist je ook dat jouw nachtrust een belangrijke rol speelt als je veranderingen aan wilt brengen in je leven? In ons brein zijn op neurologisch niveau verbindingen gemaakt die er voor zorgen dat we steeds op een bepaalde manier denken, voelen en handelen. Het doorbreken van dergelijke oude patronen en het aanleren van nieuwe gewoonten kost dan natuurlijk doorzettingsvermogen. Omdat nieuwe paden moeten worden aangelegd. Op tijd naar bed gaan is hierbij één van de sleutels tot succes! Want slaaptekort kan de wilskracht flink doen verminderen, waardoor we sneller geneigd zijn terug te vallen in ons ‘standaardgedrag’.

MAAK VAN JE NACHTRUST GEEN SLUITPOST

Als je vermoeid bent verdwijnt namelijk de zelfcontrole. Dat komt omdat de hersenen energie nodig hebben om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt. Of wat je moeilijk vindt om te doen. Als je te weinig of niet goed genoeg geslapen hebt is de accu niet voldoende opgeladen. Je komt dan de broodnodige energie tekort wat resulteert in een verminderde zelfbeheersing. Dus moet het roer om in het nieuwe jaar? Wil je de regie in handen houden? Zorg dan voor een stevig fundament waar je op bouwen kan. Maak van je nachtrust geen sluitpost, maar koester een gezonde slaap! Klein testje doen? Klik gauw hier als je weten wilt of jij wel genoeg energie hebt om al die goede voornemens waar te kunnen maken!

Foto: Freepik