Steeds vaker gebruiken mensen slaap gadgets om de slaap te monitoren. Het positieve daaraan is, dat dan in ieder geval het belang van een goede nachtrust onderkend wordt. Maar wist je dat het zomaar kan omslaan en de slaap tot een obsessie kan maken, met alle negatieve gevolgen van dien? Neem je slaap daarom ook beter niet al té serieus, want voor je het weet creëer je daarmee alleen maar (meer) slaapproblemen.
THUIS SLAAP METEN IS NIET EENVOUDIG
Je denkt misschien dat je met een slaaptracker om je pols, onder je matras of op je nachtkastje je slaapkwaliteit vastlegt. Vaak registreren dergelijke apps of apparaatjes jouw beweging, ademhaling en hartslag in de nacht. Vervolgens worden daar conclusies aan verbonden met betrekking tot je slaap. Natuurlijk kunnen dergelijke gegevens wel iets over je slaap zeggen, maar omdat het afgeleiden zijn van de slaap slechts ten dele. Meestal geven de slaaptrackers wel een juiste weergave van het moment dat je bent gaan slapen en dat je wakker bent geworden, dus van de slaapkwantiteit. Toch heb je daar niet echt een gadget voor nodig, dat weet je zo ook wel. Maar dat je bijvoorbeeld stil in bed ligt, wil nog niet zeggen dat je in een diepe slaap bent. Wil je de kwaliteit van de slaap meten, dan moet je de hersenactiviteit meten. Want slaap is een functie van het brein. En je hersenactiviteit meten, dat kunnen de slaap gadgets die op de markt zijn niet.
"DE ACCURATESSE VAN SLAAPTRACKERS LAAT NOG VEEL TE WENSEN OVER..."
TOBBEREN EN PIEKEREN OVER SLAAP
Dan is vervolgens ook nog eens de vraag wat je met de informatie moet die je in de ochtend terugkrijgt van je slaap gadget. Want weet jij dan wat je moet doen om je slaap te verbeteren? Helaas komen wij regelmatig tegen dat mensen vervolgens té intensief met hun slaap bezig gaan. Ze lezen elk artikel en boek over slaap dat er maar te lezen valt. Om maar nieuwe ontdekkingen te kunnen doen waarmee de 'perfecte slaap' gerealiseerd kan worden. Ze houden zich vervolgens krampachtig vast aan alle regels en aan elk advies. Name it of ze kennen elk hulpmiddel dat de slaap belooft te bevorderen. Maar...beter slapen doen ze niet. Sterker nog, eerder nóg slechter! We noemen dit orthosomnie.
Dit gevaar loert dus bij het gebruik van slaap gadgets. Het leidt regelmatig tot (onnodig) getob en gepieker over slaap, waardoor er zoveel spanning ontstaat dat je (nog) verder weg komt te staan van een herstellende nachtrust. Vaak is het gepieker inderdaad onnodig, als blijkt dat er eigenlijk helemaal geen slaapproblematiek is! Misschien zoek je naar oplossingen, alleen maar omdat de slaapscore op je slaap gadget slecht is.
JE HEBT ECHT GEEN SLAAPTRACKER NODIG
Hebben wij het over jou als je dit leest? Dan kunnen wij je aanraden alle gadgets weg te leggen. Je weet en voelt echt zelf wel hoe het met je nachtrust gesteld is. Als je je 's ochtends bij het wakker worden - na je even lekker te hebben uitgerekt - uitgerust voelt, overdag naar behoren functioneert en over het algemeen goed gemutst bent, dan mag je er best vanuit gaan dat je goed geslapen hebt. Daar heb je echt geen slaaptracker voor nodig, die investering kun je achterwege laten. Zeker als je je dus realiseert dat de accuratesse van die trackers nog veel te wensen overlaat. Misschien slaap je feitelijk wel beter dan een wearable je in de ochtend teruggeeft. (Andersom kan trouwens ook, dat je wel degelijk een slaapprobleem hebt, dat niet door een slaapapp wordt opgemerkt).
Ons advies als je toch het idee hebt dat je wat teveel gefocust bent op slaap? Stop als dit mogelijk is met alle hulpmiddelen om beter te slapen, tenzij ze voorgeschreven zijn of noodzakelijk. Ga niet elk artikel uitpluizen en elk boek doorworstelen dat gepubliceerd wordt over slaapproblemen.
HERSTEL JE RELATIE MET SLAAP