Op vakantiereis met de auto

Staat de vakantie voor de deur? Nog de laatste loodjes op het werk, de kinderen zijn ook weer bijna vrij en dan ... starten maar die vakantiereis! Maar pas op als je een (lange) autorit voor de boeg hebt. Die vakantiekriebels kunnen je ertoe verleiden om vermoeid de auto in te stappen. Onbedoeld ben je zo - met een mooie bestemming in het vooruitzicht - wel een gevaar op de weg.

KANS OP VERKEERSONGEVAL

Er zijn genoeg gezinnen die direct uit het werk kinderen en bagage inladen, om vervolgens uren achter het stuur te kruipen op weg naar het zonnige zuiden. Uit meerdere studies is gebleken dat je een veel grotere kans loopt om betrokken te raken bij een verkeersongeval als je vermoeid bent tijdens het autorijden. Zorg daarom goed voor jezelf, je passagiers en medeweggebruikers. Start wijs je reis, door uitgerust aan de route naar je vakantiebestemming te beginnen.

MAAK EEN VLIEGENDE START

Voor vertrek moet er vaak veel geregeld worden. Alle vakantie inkopen, de was, inpakken, onderdak voor je huisdier, de planten moeten verzorgd en ga zo maar door. Dit gecombineerd met alle dagelijkse beslommeringen is het genoeg om zomaar een slaaptekort op te lopen. Omdat je alles goed geregeld wilt zien pak je misschien zelfs wel wat uurtjes extra in de avond. Voor je het weet duik je later dan je lief is je bed in om vervolgens stijf van de vakantiestress naar het plafond te staren, terwijl de to-do-list nog door je hoofd gonst. Want je werkt toch een beetje naar een deadline toe voor je gevoel. En deadlines geven nou eenmaal vaak stress en spanningen. Je maakt je wellicht zorgen over hoe je alles voor elkaar krijgt.

Stel daarom de taken die je moet doen als voorbereiding op de vakantie beter niet uit tot het laatste moment. Voor je het weet blijft de takenlijst anders maar groeien en proberen we alles op het laatst toch nog af te krijgen. Dat zorgt voor stress, wat een grote oorzaak is van slaaptekort. Maak een vliegende start, plan je vakantietaken bijtijds. Maak ruim van tevoren een lijst van alle dingen die gedaan moeten worden. Plan ze in je agenda, verdeeld over een ruime aanlooptijd. Overlaad jezelf daarbij niet, maar verdeel en heers. Maak van alle vakantietaken een gezamenlijke aangelegenheid. Door anderen erbij te betrekken verdeel je niet alleen de belasting, maar deel je ook in vakantievoorpret. Wat voorheen misschien een stressvolle situatie voor je was, kan nu zo maar een klein feestje worden.

 

"VERVOLGENS LIG JE STIJF VAN DE VAKANTIESTRESS NAAR HET PLAFOND TE STAREN, TERWIJL DE TO-DO-LIST NOG DOOR JE HOOFD GONST..."

UITGERUST OP REIS

Een gespreide voorbereiding helpt om meer ontspannen aan je vakantie te beginnen. Zorg ook dat je voldoende slaapt in de nachten ervoor. Drink bovendien beter geen alcohol daags voor de reis. Zo zorg je ervoor dat je uitgerust aan de (lange) autorit begint. Wees je ervan bewust dat er een aandachtsdip bestaat tussen 2 en 4 uur in de middag en ’s nachts tussen 2 en 6 uur. Rij bij voorkeur niet in de nacht, want de rijvaardigheid is dan opmerkelijk slechter. Plan liever een overnachting onderweg. Stop regelmatig. Om de twee uur of om de 200 kilometer een pauze inlassen is echt geen overbodige luxe. Streef niet naar een exact tijdstip van aankomst, dat spoort alleen maar weer aan tot roekeloos rijden. Laat met de reis op zich al het vakantiegevoel beginnen. Natuurlijk is het bovendien beter als je de rit niet helemaal alleen hoeft af te leggen en je het stuur regelmatig aan een co-rijder kunt overgeven.

VERMOEIDHEIDSSIGNALEN

Let op signalen van slaperigheid als je achter het stuur zit. Heb je moeite om je hoofd recht te houden, zit je herhaaldelijk te geeuwen, kun je je ogen met moeite openhouden of beginnen ze te prikken? Dan wordt het tijd voor een rustpauze. Dit geldt ook wanneer je bemerkt dat je moeite hebt om een constante snelheid aan te houden of om je auto in het midden van het rijvak te houden. Of als je je de laatste kilometers niet meer goed kunt herinneren. Negeer je deze signalen, dan loop je het risico om in slaap te vallen. Om eerlijk te zijn ben je bij zware oogleden en knikkebollen eigenlijk al te laat, je bent dan al bijna in slaap gevallen.

"OVERLAAD JEZELF NIET MET VAKANTIETAKEN, DEEL LIEVER IN VAKANTIEVOORPRET..."

TIPS VOOR ONDERWEG

Vraag de medepassagiers met je mee te rijden en je te waarschuwen, wanneer zij dergelijke tekenen van vermoeidheid opmerken. Laat de passagier die voorin zit sowieso altijd wakker zijn. Het maakt het anders wel extra moeilijk voor je als bestuurder wanneer de persoon naast je ligt te slapen. Wissel zonodig van plaats, zodat de slapers altijd achterin zitten.

Vertrouw niet op lapmiddeltjes als sneller rijden, muziek luider, koffie drinken of de airco koeler zetten om slaperigheid de baas te kunnen zijn. Het helpt wel om je even op te peppen, maar dit effect duurt nooit lang. Zet luide up-tempo liedjes op die je uit volle borst mee kunt zingen, daar word je actiever en wakkerder van. Zet de auto zo snel mogelijk aan de kant, wandel even wat rond en doe eventueel stretchoefeningen.

Maar eigenlijk is het enige dat echt helpt…slapen! Een powernap van 15 tot maximaal 20 minuten is de beste manier om even uit te rusten. Langer slapen heeft geen zin, want dan kom je in een diepere slaapfase terecht, waaruit je met een roes wakker wordt en je juist meer versuft achter het stuur zit. Daarentegen krijg je van een powernap, de naam zegt het al, een energieboost. Wij wensen je dan ook een veilige reis en een ontspannen vakantie!