LICHTTHERAPIEBRIL VERBETERT JE FUNCTIONEREN...

De Luminette Lichttherapiebril is geboren in 2006, na 4 jaar onderzoek aan de Universiteit van Luik. Als product van een samenwerking tussen twee werelden: de slaapgeneeskunde en de fysische optica. Lichttherapie - ook wel fototherapie of luxtherapie genoemd - betekent letterlijk behandeling door licht. Er zijn verschillende mogelijkheden om lichttherapie toe te passen. Om te begrijpen hoe het werkt gaan we eerst even in op de wetenschap erachter.

CHRONOBIOLOGIE

Als we spreken over lichttherapie, komen we in het bereik van de chronobiologie. Chronobiologie is een tak van de biologie die circadiaanse ritmes bestudeert. Een circadiaan ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt (Latijn: circa = ongeveer, dies = dag). Daarom spreken we ook wel van een 24-uurs ritme of een dag- en nachtritme. Het belangrijkste circadiane ritme is de wisselwerking tussen waken en slapen. Maar circadiane ritmes komen ook voor in allerlei lichamelijke processen, zoals lichaamstemperatuur, hormoonspiegels, celdeling en bloeddruk.

BIOLOGISCHE KLOK

Deze circadiane ritmes worden gecontroleerd door onze biologische klok, de nucleus suprachiasmaticus, een kleine groep neuronen (zenuwcellen) die zich in de hypothalamus in onze hersenen bevindt. Licht heeft een zeer belangrijke rol om onze biologische klok correct te synchroniseren met het dag- en nachtritme van de buitenwereld. De ogen spelen daarbij een belangrijke rol.
Bij zonsopgang komt licht het oog binnen en activeert het de ganglioncellen aanwezig in het netvlies (de retina). Deze fotoreceptoren sturen de informatie via de optische zenuw door naar de biologische klok. Waarna de pijnappelklier (ofwel de epifyse) een signaal krijgt om te stoppen met de productie van melatonine en te starten met de afscheiding van de waakhormonen cortisol, serotonine en adrenaline.

Werking Luminette Lichttherapiebril

’s Avonds merken de ganglioncellen op dat het licht vermindert en sturen de informatie door naar de pijnappelklier. Deze begint dan met de productie van het slaaphormoon melatonine. Dit veroorzaakt een verhoging van het melatoninegehalte in het bloed waardoor het lichaam wordt voorbereidt op de slaapfase.

DE INVLOED VAN LICHT OP ONZE STEMMING EN PRESTATIES

Naast het regulerende effect van licht op onze biologische ritmes is bewezen dat licht een net zo groot fysiologisch effect op het lichaam heeft. Studies hebben aangetoond dat licht, als deze in voldoende intensiteit en kwaliteit wordt geleverd, onze stemming verbetert en onze cognitieve prestaties verhoogt, zoals geheugen, waakzaamheid, reactiviteit en intellectuele vaardigheden.

LICHTTEKORT

In de herfst en in de winter, wanneer het aantal zonuren en de lichtsterkte afneemt, merken de ganglioncellen niet altijd dat de dag begonnen is. Het melatoninegehalte in het bloed blijft dan langer hoog. Dit veroorzaakt een ongewone vermoeidheid door de dag en een daling van onze stemming (gewoonlijk 'winterblues' genoemd).

VERSTORING VAN DE BIOLOGISCHE KLOK

Ook kan blootstelling aan fel licht laat in de avond/nacht of duisternis in de ochtend onze biologische klok in de war brengen. Bijvoorbeeld als gevolg van ploegendiensten. Maar ook verre reizen naar oorden die in andere tijdzones liggen verstoren het bioritme dat ons lichaam gewend is, ook wel bekend als de zogenaamde jetlag.

WAAROM EEN LUMINETTE LICHTTHERAPIEBRIL

Lichttherapie met een lichttherapiebril kan worden ingezet wanneer het door het herfst-/winterseizoen of door het werkschema niet mogelijk is (voldoende) natuurlijk licht waar te nemen. We maken dan gebruik van de therapeutische eigenschappen van licht door de ogen bloot te stellen aan een kunstlichtbron die een specifiek spectrum en intensiteit heeft.
De effectiviteit van een lichttherapie sessie hangt af van drie variabelen:

  1. Tijdstip van de blootstelling: Om volledig te profiteren van de voordelen van lichttherapie, wordt het aanbevolen om de sessie uit te voeren wanneer je wakker wordt. Dat wil zeggen 's ochtends vroeg voor iemand die overdag actief is. Een lichttherapiesessie tijdens de dag zal een boost-effect veroorzaken die vergelijkbaar is met die van een kopje koffie. Een sessie in de avond wordt aanbevolen voor iemand die 's nachts werkt.
  2. Lichtspectrum: Fotoreceptoren zijn bijzonder gevoelig voor het blauwe deel van het lichtspectrum. Voor een lichttherapieapparaat waarvan het spectrum met blauw verrijkt is, is minder lichtintensiteit nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  3. Lichtintensiteit: Lichtintensiteit, meestal uitgedrukt in lux en gemeten op een bepaalde afstand, is een zeer belangrijke variabele die meegenomen moet worden bij de aankoop van een lichttherapieapparaat. Hoe krachtiger de lichtbron, hoe korter de sessie is voor dezelfde effectiviteit.

Met de Luminette-3 lichttherapiebril kun je lichttherapie toepassen terwijl je gewoon mobiel blijft. Je hoeft niet aan een tafel voor een lamp te blijven zitten. De intensiteit is vergelijkbaar met die van een lichttherapielamp van 10.000 lux. Maar in welke situaties is lichttherapie toepasbaar? Laten we daar nu eens naar gaan kijken.

 

 

Redenen om de Luminette-3 Lichttherapiebril te proberen:
  • Bij winterblues/winterdepressie, ploegendiensten, vervroegd slaapritme, vertraagd slaapritme, jetlag
  • Voor een energieboost
  • Verbetert de cognitieve prestaties
  • Ervaring met lichttherapie sinds 2006
  • Ontwikkeld aan de Universiteit van Luik
  • Wit licht verrijkt met blauw voor betere werkzaamheid
  • Gunstige effecten Luminette klinisch gecontroleerd
  • Kan gedragen worden als een bril, je blijft dus mobiel
  • Zonder aanpassingen ook geschikt voor brildragers
  • Zonder UV- of infrarood licht
  • Zonder risico voor de ogen volgens de IEC 62471 norm
  • Gepatenteerd systeem
  • Even effectief als een lichttherapielamp van 10.000 lux
  • Aanpasbaar niveau van de intensiteit
  • 30 dagen niet goed geld terug garantie
  • 2 jaar garantie
  • Gratis verzending
  • 100% Belgisch product

WINTERBLUES

Je hebt last van de winterblues als je gevoelig bent voor de daling van licht in de herfst- en winterperiode. Het raakt tussen 5 en 10% van de bevolking en betreft merendeels vrouwen. Als je een gebrek aan energie bemerkt, overwegend vermoeid bent, moeite hebt om wakker te worden in de ochtend, meer behoefte hebt aan slaap, meer zin hebt in vet en zoet eten en een verminderd libido hebt, dan is het waarschijnlijk dat ook jij er last van hebt.
Sinds 2005 is lichttherapie erkend door de Amerikaanse Vereniging van Psychiatrie als het meest efficiënte therapeutische middel om winterblues te behandelen.

  • Gebruik de bril 's ochtends bij het ontwaken gedurende 30 minuten
  • In de periode oktober tot maart
  • Voel het effect al na 5 tot 10 dagen
  • Herhaal de behandeling zonodig

NACHTDIENSTEN

Ploegendiensten en met name het werken in de nacht hebben gevolgen voor onze slaap en op onze gezondheid. Het levert naast slaapproblemen bijvoorbeeld ook sociale problemen, concentratieverlies, verminderde alertheid (groter risico op ongevallen) en meer werkuitval op.
Als je moeite hebt om wakker te blijven op de werkplek en/of op de rit naar huis, kan gebruik van de Luminette bril helpen. Tijdens het werk zal het je oplettendheid verbeteren. Als je het gebruik van de Luminette bril combineert met een bril die blauw licht filtert tijdens de reis naar huis, verhoogt lichttherapie de slaapduur gemiddeld met 45 minuten. Gebruik in de auto liever een zonnebril met een hoge beschermingsfactor en draag een blauw licht filter bril pas bij thuiskomst.

  • Gebruik de bril voor je gaat werken of aan het begin van de dienst
  • Bij slaperigheid wordt een tweede sessie in het midden van de nacht aanbevolen

ENERGIE- EN PRESTATIEBOOST

Moeite met concentreren, niet slagvaardig, minder energie. Hetzij op het werk, op school, of op het vlak van sport. Deze cognitieve belemmeringen kunnen bij iedereen voorkomen en kunnen een negatief effect hebben op het functioneren als ze vaak voorkomen.

Veel studies hebben bewezen dat lichttherapie de cognitieve prestaties aanzienlijk verbetert. Aangetoond is ook dat het gebruik van de Luminette bril even efficiënt is als een dutje om de after lunch dip te bestrijden. Lichttherapie is dus een uitstekende natuurlijke oplossing voor alle mensen in goede gezondheid die graag beter in vorm willen zijn en beter willen presteren door de dag.

  • Gebruik de bril 's ochtends bij het ontwaken of kort voor het moment van de gebruikelijke dip
  • Gedurende 1 maand
  • Voel de effecten na 5-10 dagen

VERVROEGDE SLAAPFASE

Als je aan het begin van de avond al slaperig bent, regelmatig voor het naar bed gaan al in slaap valt en te vroeg in de ochtend wakker wordt, kunnen dit symptomen zijn van een vervroegde slaapfase. Lichttherapie is door de Amerikaanse Vereniging van Psychiatrie erkend als behandeling voor dit soort slaapstoornissen. Gecombineerd met het toepassen van een juiste slaaphygiëne, kan binnen 2 à 3 weken de slaapcyclus hersteld worden.

  • Ongeveer 2 à 3 uur voor de gewenste bedtijd een lichttherapie sessie
  • Gedurende 1 maand
  • Voel de effecten na 2 weken

VERTRAAGDE SLAAPFASE

Wanneer je moeite hebt met inslapen en 's ochtends maar moeilijk wakker kunt worden, kunnen dit symptomen zijn van een vertraagde slaapfase. De oorzaken van een vertraagde slaapfase zijn vaak gekoppeld aan een slechte slaaphygiëne. Omdat je gezien sociale verplichtingen er vaak wel bijtijds uit moet 's ochtends loop je al gauw een slaaptekort op.

  • Op het gewenste moment van ontwaken in de ochtend een lichttherapie sessie
  • Gedurende 1 maand
  • Voel de effecten na 2 weken

Het zal in het begin van de behandeling misschien moeilijk zijn om wakker te worden op het gewenste tijdstip, maar na een paar sessies zal het ontwaken natuurlijker gebeuren.

JETLAG

Als je regelmatig langere reizen maakt met het vliegtuig (meer dan 3 tijdzones) dan kun je last krijgen van slapeloosheid en je overdag slaperig voelen, fysiek en mental vermoeidheid zijn, humeurswisselingen kennen en moeite hebben om je te concentreren. Dit verschijnsel noemen we een jetlag. Eenvoudige adviezen en het gebruik van de Luminette bril kunnen de effecten van de jetlag aanzienlijk verminderen.

Tijdens de vlucht
Stel je horloge in op de tijd van je reisbestemming , drink veel water en beperk de consumptie van alcohol, koffie en thee.

Bij aankomst
De meeste mensen hebben last van een jetlag als ze naar het oosten reizen. Je gaat dan namelijk vooruit in de tijd. Hierdoor wordt je dag korter. Eenmaal ter plaatse kun je beter 's morgens het zonlicht vermijden (met een bril die blauw filtert of een zonnebril met een hoge beschermingsfactor). Draag de Luminette bril rond 12:00 uur, of ga in de zon staan als je tijd hebt. Vervroeg de lichttherapie sessies de daarop volgende twee dagen met twee uur per dag (dag 2 om 10:00 uur, dag 3 om 08:00 uur). Pas het dag- en nachtritme toe van de plaats van bestemming.

Als je naar het westen reist ga je terug in de tijd en wordt je dag langer. Het advies is eenmaal ter plaatse wakker te blijven zolang het dag is en de Luminette bril vroeg in de middag (tussen 12.00-15.00 uur) te dragen voor een energieboost. Ga pas slapen zodra het donker is.

LUMINETTE-3 LICHTTHERAPIEBRIL PROBEREN

Wil je de Luminette-3 Lichttherapiebril ook eens uitproberen? Dat is nu extra aantrekkelijk, want met onze kortingscode ontvang je €20,- korting wanneer je rechtstreeks bestelt bij Luminette! Vergeet daarom niet op deze pagina de kortingscode aan te vragen!

 

ONZE PARTNERS...