VERZWARINGSDEKEN VERMINDERT STRESS...

Een verzwaringsdeken is, eenvoudig gezegd, een verzwaarde deken. De deken is 3 tot 5 keer zo zwaar als een normaal dekbed en drukt licht op je lichaam. Deze druk zorgt voor een geborgen en veilig gevoel, wat stress vermindert en slaap bevordert.

WAAROM EEN VERZWARINGSDEKEN

De verzwaringsdeken is een vervanging voor je normale dekbed. De deken voelt aan als een stevige, maar subtiele knuffel. Je lichaam signaleert dat je veilig bent, waardoor je ontspannen wordt en sneller in slaap valt. 
Hoe dit precies in zijn werk gaat? Dan moet je eerst weten dat het zenuwstelsel uit twee delen bestaat; het parasympathische en het sympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel moet je zien als het ‘alarmsysteem’ van je lichaam; de ‘fight or flight’ respons. In tijden van stress activeert dat deel van het zenuwstelsel. Het parasympathische zenuwstelsel is de ‘accu’ van je lichaam en zorgt voor ontspanning en herstel. Dit deel wordt geactiveerd als je bijvoorbeeld rustig thuis op de bank zit of in bed ligt.
Mensen die slecht slapen hebben moeite met het schakelen van het sympathische zenuwstelsel naar het parasympathische zenuwstelsel. Een verzwaringsdeken helpt hierbij. Doordat het gewicht van de deken verzwaard is, oefent het een subtiele druk uit over je hele lichaam. Je lichaam beschouwt dit als een teken van veiligheid en geborgenheid. Daardoor gaat het meer geluks- en slaaphormonen aanmaken. De verhoging van geluks- en slaaphormonen zorgt ervoor dat je ontspant. Je schakelt over naar een stand waarin je zowel geestelijk als lichamelijk tot rust komt. Zodoende val je sneller in slaap én slaap je dieper. Dat diepe slapen zorgt er vervolgens ook weer voor dat je ’s nachts beter doorslaapt en ’s ochtends uitgeruster je bed uit stapt. Zo zul je al-met-al overdag dus meer energie hebben!

 
 
Ontspannen slapen onder een verzwaringsdeken

Redenen om een verzwaringsdeken te proberen:
  • Je ervaart minder stress en angst
  • Je valt sneller in slaap
  • Je slaapt langer
  • Je slaapt rustiger
  • Je slaapt dieper
  • De kwaliteit van je slaap gaat omhoog
  • Je wordt minder snel wakker
  • Je wordt uitgeruster wakker
  • Je begint energievol aan je dag
  • Studies tonen aan dat verzwaarde dekens effectief zijn

STUDIES TONEN AAN DAT VERZWARINGSDEKENS EFFECTIEF ZIJN

De drukstimulatie die van een verzwaringsdeken uitgaat is een therapeutische techniek waarvan is aangetoond dat het ontspant en angsten verlicht. Uit een studie van Journal of Sleep Medicine & Disorders blijkt dat deze techniek je ook kan helpen om sneller in slaap te vallen. Het onderzoek liet objectief gemeten zien dat de slaaptijd toeneemt en dat de slaap rustiger wordt tijdens het gebruik van een verzwaringsdeken. Bovendien gaven de deelnemers aan het onderzoek aan dat ze het gemakkelijker vonden om in slaap te vallen en dat ze beter doorsliepen, waardoor ze zich 's ochtends frisser voelden.
Een Zweedse studie uit september 2020 laat zien dat deelnemers die de verzwaarde deken gedurende vier weken gebruikten beduidend minder last hadden van slapeloosheid, zich beter herstelden in de nacht, meer energie hadden overdag en verminderde symptomen van vermoeidheid, depressie en angst rapporteerden. Deze positieve resultaten bleven gehandhaafd tijdens een follow-up van 12 maanden. De druk die de verzwaringsdeken op verschillende punten van het lichaam uitoefent heeft klaarblijkelijk een kalmerend en slaapbevorderend effect. Er ontstaat een gevoel van aanraking en een gevoel van stimulatie van de spieren en gewrichten vergelijkbaar met acupressuur en massage. Aanraking is dan ook een basisbehoefte die rust en troost biedt.
Een onderzoek uit 2021 toont ook de positieve effecten van de verzwaringsdeken op kinderen en volwassenen met ADHD of een Autisme Spectrum Stoornis. Het inslapen en doorslapen verbeterde en bovendien voelden de deelnemers zich overdag meer ontspannen.

NIET BIJ SNURKEN OF SLAAPAPNEU

Als je snurkt of (vermoedt dat je) last hebt van slaapapneu is onder een verzwaringsdeken kruipen geen goed idee. De druk van de deken op de ademhalingswegen bemoeilijkt een vlotte ademhaling en kan snurken en apneu verergeren en zo voor meer slaapverstoring zorgen.

EEN VERZWARINGSDEKEN PROBEREN

Wil je ook eens een verzwaringsdeken uitproberen? De Nevali verzwaringsdekens zijn eenvoudig via bol.com te bestellen en te gebruiken met je eigen favoriete dekbedovertrek. Want bijna alle verzwaringsdekens zijn 150 bij 200 cm, waardoor jouw eigen dekbedovertrekken hier niet omheen passen. Alle Nevali verzwaringsdekens komen enkel en alleen in standaard Europese formaten! Hierdoor past jouw eigen favoriete dekbedhoes om de verzwaringsdeken heen! Bovendien heb je 30 dagen bedenktijd en is retourneren gratis!